《JMEN》

THE WINTER ISSUE 2015/2016

AVAILABLE NOW

立即訂閱

呢幾年一班漫畫界超級英雄除咗要儆惡懲奸,重要兼顧拍電影、廣告等 part-time,我估有時候佢地都心諗:「你班 XX 俾我抖下得唔得呀?」咁有得抖的時候佢地又會做乜呢?

Photo_Courtesy of Benoit Lapray

 

繼上一輯以漫畫超級英雄作主題的攝影作品集〈The Quest for the Absolute大受歡迎後,法國攝影師 Benoit Lapray 拍攝了全新一系列,名為〈The Quest for the Absolute II的作品。今次,Lapray 繼續嘗試透過相片解答佢自己內心的一個疑問「當漫畫英雄無須面對敵人或拯救生命時,會做甚麼去抒解壓力及精神上的痛苦?」而係今次的攝影作品中,鐵甲奇俠、蝙幅俠、美國隊長、鐳射眼、變形俠醫及《神奇四俠》內的石頭人等,都紛紛走入深山等大自然環境中,尋找寂寞但寧靜的片刻。所以話,男士們平時為工作日忙夜忙,但有時間都要學呢班超級英雄一樣行下山,透透氣!

Benoit Lapray 個人網頁_www.benoitlapray.com



Comments

comments powered by Disqus